Istoria caselor de amanet

Istoria caselor de amanet

Cati dintre voi au intrat vreodata intr-o casa de amanet?pawn
Cati stiu cu adevarat cum functioneaza?

 Le vedeti in diferite parti ale orasului si ati vrea sa stiti mai exact, ce sunt casele de amanet, cum functioneaza aceste institutii de credit non-financiare si de ce devin din ce in ce mai populare. Pentru a va lamuri, vom arunca o privire in trecutul caselor de amanet.

   Casele de amanet dateaza din perioada antica si au fost primele institutii de credit inregistrate. Spre sfarsitul evului mediu "The House of Lombard" din Europa detinea o retea de case de amanet. Sigla "The House of Lombard" era formata din trei bile aurii, acest simbol fiind asociat mult timp cu industria amanetului. Practica amanetarii s-a extins si in America odata cu aparitia colonistilor si, la inceputul secolului trecut, amanetul constituia principala sursa a creditelor de consum.
   5_1_art_istoria_caselor_de_amanet_400In partea de vest, casele de amanet au existat si in Imperiile Antice grecesti si romane. Legea contemporana occidentala pe aceasta tema este un derivat din jurisprudența romana. De asemenea, in Est, modelul de business a existat in China, acum 3000 de ani nu foarte diferit de cel din zilele noastre.
   Casele de amanet au reprezentat sursa alternativa de creditare mai ales pentru oamenii au nevoie sa imprumute mici sume de bani pe care alte institutii nu sunt disponibile sa le ofere, ceea ce a crescut popularitatea caselor de amanet.
   Atat persoanele fizice cat si intreprinzatorii apeleaza la aceste servicii, prin care au ocazia sa ajunga la un imprumut rapid fara sa se loveasca de birocratia ce domina in sistemul bancar.
   Nu numai in Romania, ci peste tot in lume imprumutul cu garantie prin casele de amanet este un fenomen prezent. ”National Pawnbrokers Association‘’ mentioneaza ca in Statele Unite intre anii 1988-1998 au aparut 14000 de case de amanet-pawn shops dintre care 4 retele sunt inscrise la bursa americana din Nasdaq.
   Casele de amanet sunt frecventate pentru obiectele pretioase care sunt regasite aici la pret foarte mic sau pentru avantajul ca persoana beneficiaza imediat de creditul acordat, spre deosebire deprocedura greoaie a institutiilor financiare de tip bancar.